Ingeri si larve

Apare învăţătorul Todor Ulianu, un munte de om,suflet de copil într-o mare de ochi albaştri şi blậnzi.Se apropie de Gherase, îi zậmbeşte strậmb apoi tuşeşte ca să se facă auzit.Lumea a tăcut, a amuţit brusc printre palele de vậnt transpirate:

-Tătă lumea mă ştie, copchii ăştia vin la mine să le dezvelesc taina cititului, socotitului.Am vin’t anu trecut de pe front cu mậna dreaptă tăiată, vreu’ să-mi fac familie, să-mi pun pămậntul în ordine.Cum să fac asta dacă tre’ să dau totul înapoi la stat? Cu ce?.Cu mậna asta oloagă? Nici măcar şura nu mi-o pot repara.Io nu dau nimic, nu dau nimic, nu mă înscriu la colectivă, restu’ aţi face bine să vă gậndiţi de două ori, am văz’t în Rusia comunistă ce se petrece..

Gherase îl priveşte cu ura lipită de ochii săi negri, primarul a amuţit iar cuvintele stau undeva pe limbă arse, căutătoare de fulgere, de moarte.

-Să vie miliţianu’! Unde eşti mă Zonea? Futu-ţi femeia-n cur! Unde umbli mă? Unde paştele mătii unmbli mă?

Cel numit Zonea îşi scapă cascheta  printre înjurăturile lui Gherase apoi ridică pumnul către învăţător:

-Mă, oi fi io blậnd da’ să ştii că te lovesc cum n-ai văz’t tu în viaţa ta! Vii la mine să-ţi dau miere şi pită api mă vrei a bate? Marş de aici nenorocitule! Te-am scos din mizerie auzi? Nici după ce te a scărpina în cur n-aveai mă!

-Dă-i mă! Dă-i mă la chiabur n-auzi? Dă-i mă ratantolule! Dă-i!

Miliţianul se codeşte din nou, ridică umerii spre urechile clăpăuge rupậndu-se  de grupul rămas în zale de praf..

 

 

CĂPITANUL DE  SECURITATE.

 

1946.

Uşile penitenciarului se închid şi se deschid odată cu plecarea sau sosirea noilor deţinuţi.De azi, doar se pleacă în ritm alert susţinut de puterea ce se vrea în schimbare.În camera 12 la una din mese îl găsim pe maiorul Pantazi.Mic de statură, îndesat ca un butoi cu varză murată, roşu vin fiert în obrajii rotunzi pậine.Mậinile dolofane i se plimbă pe foi, n-au linişte.Într-un final se ridică de pe scaun şi îşi croieşte drum pe culoar:

-A venit ăla de la fumoar? Ce dracu’-i asta, puşcărie sau crậşmă? Acuşi ne trezim cu ruşii în poartă şi oamenii mei nu-s capabili să dea un salut voios de comunist.

-A venit tovarăşe! Să-l bag înăuntru?

-Poţi să-l bagi şi-n mă-sa! Să vie numa’ că e treabă cu el!

Individul apare încet pe culoar, intră în sală calculậndu-şi paşii apoi se aşează pe scaun aşteptậnd.Pantazi îi întinde o ţigară îndemnậndu-l să se relaxeze.

-Gata! Intrăm în pậine curậnd tovarăşe! Întrebarea mea e: te vezi în acţiune? Te dedici total cauzei? Ştii că totuşi ai fost legionar, ai avut o pornire pe care sunt dispus să o uit, să o ascund sub preş.

-M-am dedicat cauzei încă din 1943.Mă voi dedica acestei cauze pậnă la victoria finală şi după.Ce trebuie să fac acum ca să-mi demonstrez devotamentul?

-Curậnd.S-a ivit o problemă ce trebuie rezolvată prima dată.Mentorul tău, tovarăşul Burcă a luat-o pe căi greşite, trebuie readus la linia de plutire.

-Readus sau ..?

-Alegerea e a ta.Pe el l-am pus bine într-o cameră curată,tu te vei ocupa de el.Acum!

-Pot să folosesc orice mijloc? Gălăgie sau..?

-Rezolvă-l! Am primit indicaţii clare că trebuie să dispară.Apoi ai alte sarcini de partid.

Etajul 2 e prins într-o linişte mormậntală, culoarul prăfuit mută paşii spre înainte pậnă în uşa număr 4.Înăuntru zace întins un personaj vlăguit, lipsit de cele mai mici puteri în a reacţiona cumva.

-Eh, cum s-au mai schimbat lucrurile.Eu ajung căpitan, tu o să dispari cuminte în lumea tenebrelor.Cine ştie? Vine o vreme cậnd soarta mi-se va arăta potrivnică nu?

-Să terminăm odată! Trăiască partidul muncitoresc romận!

Laţul se strậnge în pielea gậtului tăind urma de aer rămasă.Ochii cresc mari, sperioşi a moarte apoi se lasă liniştea.Corpul cade sec pe rogojina murdară într-o cameră de penitenciar murdară.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s