Ingeri si larve

Ninge, ninge atật de tare încật trebuie să-l scoatem pe Vasile din cripta unde se aciuase ca să nu se sufoce.E galben la faţă lămậie , lậngă el zace un femur gălbui spre pămậntiu pe care-l păzeşte straşnic. Rậdem şi-l ridicăm deasupra capului ca pe un trofeu cậştigat într-un duel aprig.Preotul se uită urật la mine apoi la Mihu, pufneşte din ambele nări ca un taur furios  lovind cu pumnu’ în peretele tranşeului .Foamea şi frigul a redus la jumătate efectivul, restul au făcut-o ruşii şi dizinteria ce macină fiecare pereche de pantaloni, fiecare picior de om cật de cật prezent acolo.Mihu are o rană la pulpă căpătată într-o încăierare prin linia ungurească iar în mậna dreaptă strậnge o ureche pe care zice că a tăiat-o de la unu’ pe nume Loţi.Nu ştim ce vrea să facă cu ea dar e tare mậndru de trofeu şi n-o lasă din mậnă pận’ primim ordinul de retragere.Rar de tot trece cậte o vulpe peste linii.Limbile arse de foame cer carne, animalul dispare ca o nălucă urcậnd şi ieşind din gropi.

-Ne retragem! Plecăm de aici!

Vasile aruncă priviri  preotului ce roade încă de dimineaţă  o bucată suspectă de carne, probabil un rest dintr-un cal sau un şobolan.Sunt multi şobolani pe aici , atật de mari că pot hrăni o mậnă sănătoasă de soldaţi pierduţi prin stepa calmucă.

Ceaţă, frig , foame.Trei lucruri pe care le urăsc din tot sufletul, dincolo , în cotul făcut de tranşeu se ceartă căpitanul Bunea cu un ofiţer german impecabil îmbrăcat.Acesta din urmă rậde de noi şi spune că ruşii au fugit care încotro şi nu vor ataca decật desculţi şi cu două tancuri rupte în şenile.Neamţul ne scuipă, ne înjură şi ne face albie de porci apoi dispare. Acum luptăm pentru o bucată de carne verzuie, luptăm cu frigul care ne rupe sufletul în zeci de bucăţi, luptăm cu dorul ce macină inima piesă cu piesă pậnă în momentul cậnd o transformă în masă sậngerie. Urmează curgerea sovietică care se petrece iute, valuri, valuri de avioane şi tancuri se scurg peste noi topind totul în faţa lor.N-au milă, n-au frică de nimic, se aruncă în faţa mitralierelor germane ca nişte copii smintiţi. Şi vin mereu atraşi de aroma morţii.

-Retragerea dincolo de bariera de copaci! Strigă căpitanul apoi îl saltă pe Mihu de guler împingậndu-l din spate.Vasile îşi tine puşca mitralieră  pe umeri , preotul dă din mậini a disperare mậncậnd zăpadă de cậte ori are ocazia.Cine a rămas în urmă e prins de tancuri, se aud urlete animalice, zăpada devine roşie ca macul iar exploziile ridică maluri de pămậnt în dreapta şi stậnga.Tancul se roteşte cuminte peste groapa săpată mestecậnd un urlet şi o masă  copioasă de carne.Corbi mari şi graşi se înfruptă temeinic pe festinul uman.

-Uite pădurea! Strigă Mihu, suflậnd greu înainte să cadă în zăpadă.Cad şi eu frậnt iar mitraliera o arunc cật colo, uriaşul mă obligă să o aduc înapoi.Pậlcul se termină repede şi nimerim într-un smậrc pe care-l trecem prin noroi, zăpadă şi resturi vegetale ce ni se agaţă de hainele rupte.

-Unde suntem? Unde e compania noastră? Întreabă Mihu rotindu-se de pe un picior pe altul.De ce stăm aici? Suntem ca în poligonul de tragere! De ce stăm aici?

-Taci din gură nenorocitule! Îi strigă Vasile apoi  se lasă liniştea pentru cậteva zeci de secunde.Aproape  că adorm sprijinit de preot cậnd acesta îmi face semn să mă ridic:

-Destul, o să mori dacă adormi acum.Trebuie să ne mişcăm!

-Unde sunt ai noştri întreabă din nou Mihu sărind peste un buştean îngheţat.Unde suntem noi? De ce ne-am pier’t aici? Dacă ne prind ruşii?

-Suntem la dracu’ în cizme copile! Ţine pasu’, să nu pierzi arma şi grenadele că-i bai!

Pădurea se desface într-o poiană mai mare, în mijlocul ei un lac îngheţat iar în sud din nou pădure.

-Parcă intrăm în burta diavolului, cật mama dracului mai umblăm pe aici?

-S-ar putea să umblăm pậnă în 45’ , s-ar putea să ne prindă bătrậneţile pe aici prin stepa asta nenorocită!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s