Ingeri si larve

BINEFACERI SOCIALISTE

 

 

 

-Bă Ilie? Bă Ilie? Te înscrii bă la colectivă? Auzi bă?

Ilie se uită lung peste gard ţintind omul mic de statură cel aşteaptă copt de cald.Dă din cap a lehamite, mậinile desenează ceva pe piatră apoi ridică din umeri.Omuleţul trậnteşte basca în praf apoi ridică pumnul în aer ameninţător:

-Paştele şi anafura mă-tii!! Trebuie să te înscrii la colectivă! Trebe’ auzi?

-Du-te bă-n mă-ta! Lasă tu colectivă şi pupă-mă undeva auzi?

-O să vie miliţia pe capu’ tău bă! Stai să vezi tu! Stai!

-Du-te bă…Du-te că dau drumu’ la dulăi şi praf rămậie din tine auzi?

Din casa mică şi înghesuită iasă încet lelea Paraschiva, baticul murdar i-a căzut pe un umăr negru, picioarele goale zgậrậie praful într-un desen de neînţeles:

-Numa’ bunu’ Dumnezău ştie..Nu plouă, nu cade nici un deşt’ de apă, l-am supărat rău pe sfinţia sa..Praf, praf, praf…Nic altceva..

-Nană Paraschivă? Nană Paraschivăăă!!? Nană hăăi?

-Hăăi! Care-i baiu? Zi mai tare că mi-a intrat prafu’-n urechi şi-s cam surdă.

La poartă stau acum 3 bărbaţi lipiţi de piatra cenuşie, fumează încet privind mersul şchiopătat al femeii..

-Nană? Da’ cota cậnd o dai? La colectivă cậnd te înscrii?

-Cậnd dau cota? Care cotă? Cota către aia cu coasa? N-am , n-am nic’, nici măcar drum către cimitir n-am..N-am!

-Cota aia de cucuruz, cota de grậu.Te înscrii la colectivă, poate o să trăieşti mai bine ce zici? Semnezi? Pui’ deştiu’?

-Mereţi cu Dumnezău.Să vă deie el cotele.Le-o strậns aclo sus şi nah! Cote! Auzi cote la ei! Nu vezi cặ murim cu zile? V-a luat cặldura mințile.Plecați d-aci!

Întoarce spatele gậrbovit tậrậndu-se  încet prin fluviul maroniu praf.

Spre seară, rotocoalele de praf se ridică şi coboară într-un carusel al fierbinţelii, bătrậna s-a rezemat de uşa şurii, doarme şi visează apă, apă albastră, lină, şiroaie albastre învelite în veri călduţe, rậuri care o scaldă încet , unde vii o împing în vale către Mureş..

-Lume! Lume! Mậine la consiliu, tătă lumea! Mậine la consiliu, toată lumea! Cine-i lipsă să spuie , să nu lipsească nime’!

-Pe muma voastră de nenorociţi! Nu merg bă la conseliu! Nu mărg mă nicăiri! Mama voastră-n c.r!

-Meri la conseliu dacă nu vrei să te bată Gilea şi pe tine auzi? Ţipă de după gard Ilie Gurbătea în timp ce-şi caută  vaca rătăcită prin buruienile cimitirului aflat la cậţiva paşi.Cậnd dă cu ochii de animal se opreşte în dreptul meu şi mă priveşte perplex ca şi cum ar vedea un mort ieşit din groapă:

-Tulvai! Tu eşti mort s-o mi se pare? Tulvai! Ai venit? Ai venit ca o stafie..Stafie! O gură în plus la masă!

Degetele sale lungi cật o zi de post împung pielea obrazului,ochii devin mari în aprobarea descoperirii sale:

-Eşti viu, m-ai cặ nu credeam asta.Amu m-am convins.Eşti viu, viu!

-Ce ai mă Ilie, n-ai mai văz’t om întors din pribegie? Te uiţi ca Leana la oala cu fasole, lasă omu’ în pace!

E rậndul meu să mă întorc cu faţa spre drum şi să-l cuprind pe Gherasie în cadrul ochilor.Bine îmbrăcat, în negru deşi afară te bate căldura în 40 de grade, şapca pe care o cunosc din Rusia stă lipită de frunte iar mậinile n-au stậmpăr: ba se lipesc de corp, ba aleargă arătậnd lucruri prin preajmă, ba curăţă scame imaginare.Picioarele scurte se agațặ ciudat de burtoiul imens ascuns în costumul prea mic:

-Ai vin’t acasă mă! Rậde el cu 3 dinţi lipsă la inventar apoi se apropie mai mult:

-Măcar tu de-i avea niţel cap, ăştia ai tăi nu vor să priceapă nic! Îs bătuţi în cap mă! Proşti bătuţi în cap auzi? Se loveşte la tậmplă apoi îşi mai aprinde o plugară.

-Ce ai mă Gherasie cu ai mei? Ce ţi-au făcut?.Cậnd ai fost bolnav, fără bani unde ai fugit? Unde ai stat cậnd Părău a vrut să te omoare?

-Mie? Mie nu! Partidului mă! Partidului nostru, soarelui nostru drag!  Mie ce să-mi facă? Drept-i că o tot chem pe sor-ta la poartă sara da’ mă ocoleşte ca un ciumat.Treaba ei! Am averi amu’ fac şcoli de partid, am bucate.Vreţi să o duceţi în sărăcie aşe? Treaba voastră mă!

-Şi de la mine ce vrei? Ce să-ţi dau eu? Ce vrei de la un sărac nebun?

-Eh! Nebun nu eşti mă, nu eşti, ai fi suferit tu pe front da’ nah! Cin’ te-a dus să lupţi împotriva fratelui mai mare? Cin’?

-Nu contează, n-ai să pricepi tu, n-ai cum..

-Du-te dracului de nenorocit! Chiaburule! O să te duc la miliţie şi-i vai de curu’ tău!

 

 

 

 

-Tătă lumea să vie cu căruţele, caii, vitele la primăriei, să le trecem în carte, strigă Burcea  primarul.Burta i se ridică ritmic odată cu vocea, picioarele încălţate în cizme negre se mişcă încet pe cutia de lemn, hậrtiile dintre degete cad în praf. Gherasie le adună foarte repede, se aud rậsete în spatele lor , miliţianul se zburleşte la ei.

-Rậdeţi voi rậdeţi dar o să vă văd dậnd totul! O să pricepeţi că nu scapă nimeni! Nimeni mă!

-O să ne bateţi ca în satele vecine, l-aţi bătut pe Vasile, pe Anica aţi omorật-o, vă bate Dumnezău! Vă bate Dumnezău mă!

-Mă Tuluş, tu lasă vorbăria, tu adă’ calu’ ăla la ocol, adă calu’ c-ai mậncat toată luţărna cu el în primăvară, adă-l să nu trimit miliţia pe capul tău auzi?

-Trimiţi pe mă-ta în  c.r! Eşti un nenorocit bă Gherase, un beţic, unu’ care ai fugărit tăte nevestele singure în timpul răzbelului..

Lumea murmură,vociferează, primarul se dă jos de pe cutie întinzậnd  braţele spre mulţime  ţintind  degetul spre ei:

-Băgaţi la cap! Băgaţi la cap că aplic legea! O să chem miliţia aici să facă ordine!

Învăţătorul Todor Ulianu,.se apropie de Gherasie, îi zậmbeşte strậmb apoi tuşeşte ca să se facă auzit.Lumea a tăcut, a amuţit brusc printre palele de vậnt transpirate:

-Tătă lumea mă ştie, copchii ăştia vin la mine să le dezvelesc taina cititului, socotitului.Am vin’t anu trecut de pe front cu mậna dreaptă tăiată, vreu’ să-mi fac familie, să-mi pun pămậntul în ordine.Cum să fac asta dacă tre’ să dau totul înapoi la stat? Cu ce?.Cu mậna asta oloagă? Nici măcar şura nu mi-o pot repara.Io nu dau nimic, nu dau nimic, nu mă înscriu la colectivă, restu’ aţi face bine să vă gậndiţi de două ori, am văz’t în Rusia comunistă ce se petrece..

Gherasie îl priveşte cu ura lipită  ochi  negri, primarul a mậncat cuvintele  pe limbă arse, căutătoare de fulgere, de moarte.

-Să vie miliţianu’! Unde eşti mă Zonea? Futu-ţi femeia-n cur! Unde umbli mă? Unde paştele mă-tii umbli mă?

Zonea îşi scapă cascheta  printre înjurăturile lui Gherasie apoi ridică pumnul către învăţător.Privirile se întretaie , vocea învăţătorului sună aspru:

-Mă, oi fi io blậnd da’ să ştii că te lovesc cum n-ai văz’t tu în viaţa ta! Vii la mine să-ţi dau miere şi pită api mă vrei a bate? Marş de aici nenorocitule! Te-am scos din mizerie auzi? Nici după ce te a scărpina în cur n-aveai mă!

-Dă-i mă! Dă-i mă la chiabur n-auzi? Dă-i mă ratantolule! Dă-i!

Miliţianul se codeşte din nou, ridică umerii spre urechile clăpăuge rupậndu-se  de grupul rămas în zale de praf..

 

III.

 

 

Uşile penitenciarului se închid şi se deschid odată cu plecarea sau sosirea noilor deţinuţi.De azi, doar se pleacă în ritm alert susţinut de puterea ce se vrea în schimbare.În camera 12 la una din mese îl găsim pe maiorul Pantazi.Mic de statură, îndesat ca un butoi cu varză murată, roşu vin fiert în obrajii rotunzi pậine.Mậinile dolofane i se plimbă pe foi, n-au linişte.Într-un final se ridică de pe scaun şi îşi croieşte drum pe culoar:

-A venit ăla de la fumoar? Ce dracu’-i asta, puşcărie sau crậşmă? Acuşi ne trezim cu ruşii în poartă şi oamenii mei nu-s capabili să dea un salut voios de comunist.

-A venit tovarăşe! Să-l bag înăuntru?

-Poţi să-l bagi şi-n mă-sa! Să vie numa’ că e treabă cu el!

Individul apare încet pe culoar, intră în sală calculậndu-şi paşii apoi se aşează pe scaun aşteptậnd.Pantazi îi întinde o ţigară îndemnậndu-l să se relaxeze.

-Gata! A venit vremea noastră tovarăşe Lungu Constantin.Vremea comunismului a sosit ! La luptă tovarăşe!

-M-am dedicat cauzei încă din 1943.Mă voi dedica acestei cauze pậnă la victoria finală şi după.Toate resursele mele vor fi duse către victoria finală.

-Ţi-am văzut dosarul de cadre.De azi eşti investit căpitan de securitate cu toate drepturile de rigoare.

-Mulţumesc din inimă tovarăşe Pantazi! Din inima de comunist!

 

IV.

 

 

 

-Lasă căruţa aicea! Las-o! Lasă calu’ las’ n-auzi?

-Domn şef, n-am după ce be’ apă, cum să las aice’ tot? Mă omori!

-Te-ai înscris la colectivă? Doru’ cậnd vine să îşi dea cota e grậu? Ce mai aşteaptă? Trece deştiu’ pe hậrtie şi înscrie-te la colectivă! Paştele şi anafura mă-tii!!

Camionul cu muncitori opreşte în capul satului , trupeţii coboară iute mậnaţi de un ins îmbrăcat în combinezon albastru.Căruţele au rămas lipite de dunga văii iar caii atậţia cật mai sunt întregi şterg praful şi uscăciunea în amintirea unui an verde suculent.

-Care sunteţi mă reacţionari? F.t.vă c.r de chiaburi! Tu eşti mă reacţionar? Paştele şi anafura!

Loveşte cu pumnul în primul om găsit la extremitatea grupului, trage de Florica lu’ Nelu, îi rupe basmaua.Femeia e căzută în drum , copii se ţin strậns de ea, plậng, o roagă să se ridice.Din vale urcă  vậnt de vrajbă .Răsună două pocnete de pistol , agresorul se prăvăleşte în praf, toţi fug, gloanţele şuieră-n carne.

Fericit bărbatul, care n-a umblat în sfatul necredincioşilor şi în calea păcătoşilor nu a stat şi pe scaunul hulitorilor n-a şezut” cậntă uriaşul în vreme ce se opreşte cu două puşti în pieptul lat .

-Matale unde? Nu vezi ce-i aci? Acte ceva? Vii aşa ca un neica nimeni, nu vezi că-i răzbel?

-N-am.N-am că mi le-au luat în 43.N-am.Tu ai? Unde-i răzbel? Aici? Acasă?

-Un nume ceva? Să nu-mi spui că eşti doar o umbră picată aice’ aşa, ca şi nenorociţii ăştia..

-Umbră nu, doar un om ce-şi caută soarta, soarta şi locul de linişte.Matale ce vrei? Că nu ţi-am greşit cu nimică..Cu amărậţii ăştia ce-ai?

-Să-şi dea cotele la colectivă şi vorbim după.Să să-nscrie la colectivă şi-om vedea după.

-Zic să mă laşi în pace dumneata că nu ţi-am greşit cu nimică, răzbelu’ s-o gătat în 45.Zic să-i laşi în pace cu colectiva ta că-i sărăcie lucie peste tot pe unde am umblat.

„Ci în legea Domnului e voia lui şi la legea Lui va cugeta ziua şi noaptea”

-Culaie? Mă Culaie? Vino cu ăia doi să-l ducem pe ăsta înăuntru! Are mutră de reacţionar şi se uită urật! Vorbeşte tot felu’ de măscări bisericeşti!

Miliţienii se protesc în drum, faţă şi spate, unul din ei fluieră   încearcănd  să-l prindă de mậnă pe individ.Cật ai clipi, bate aerul  peste gardul primăriei urmat de ceilalţi şi de plutonier. 5 muncitori aflaţi în preajmă  devin păsări dansante peste un gard inutil.

-Scoate mă puşca! Poate vine aşa! Revine plutonierul aranjậndu-şi cascheta pe cap.Morţii mamii lui! Ăsta o să bat eu la el! Ca la hoţii de cai o să bat!

-Ho nebunilor că merg cu voi! Ho! Lasă bă puşcociu’ la picior! La picior mă! Eşti tậmpit? Am făcut războiu’ mă! Tu n-ai habar să ţii o armă!

Puşca scapă printre picioarele ţiganului , uriaşul rậde lovindu-se cu degetul mare la tậmplă:

-Mare tậmpit trebuie să fii! Mare! Hai! Unde mergem? Nişte apă nu aveţi?

Clădirea primăriei s-a cocoţat nesimţită în casa parohială ,miliţienii îl împing uşor pe  individul ciudat  privindu-i muşchii mari  răsăriţi de sub hainele rupte:

-Hai mă! Stai pe scaun aice! Hai!

-Şed! Şed! Stai blậnd omule.Mă dor picioarele, uite ce am păţit de cậnd umblu aiurea.

„Fericit bărbatul, care n-a umblat în sfatul necredincioşilor şi în calea păcătoşilor nu a stat şi pe scaunul hulitorilor n-a şezut”

-De unde vii? Ce cậnţi acolo? Ai bolunzit?

-Cum ce cậnt? Psalmi! Psalmi mă Toma Necredinciosu’!

-Un nume ai? Dă-ne şi nouă un nume.E aşa de greu? Suflă plutonierul în timp ce-şi ridică pantalonii.Un nume!

-Albu Aurel.Ăsta-i numele meu! Aice’-i casa me’..Da’ după cum văz io, e praf şi pulbere..

-Mă tu-ţi’ baţi joc de noi? De partid? Cum să fi tu Albu? Ăla-i.. mort..îngropat săptămậna trecută.

-Uite că nu-s mort, am vin’t acasă, da’ n-am casă, în loc de colăcei şi o ţuică mă aşteaptă ăştia.V-am văzut destul prin marea uniune Toţi o apă şi-un pămậnt.Pot să plec?

-Unde să pleci bă? Stai aice’ că tre să te arestăm!Plutonierul întinde mậna să agaţe cătuşele . Trece  prin fereastră ca o pasăre frậntă de aripi urmậndu-l încă doi  miliţieni  aterizaţi în curte lậngă ţăranii rămaşi cu gura căscată:

-Fericiţi cei săraci cu duhul…Pe une’ am umblat numa’ buruieni.Numa ştene şi buruieni prăfuite.

Advertisements

Published by flo76

Lipsit de complexe pe un fond timid unii bibliotecari ar zice ca is agresiv sunt eroul meu din nou, tot ce zic e zid cand sunt treaz par tras, cand sunt tras par tras in vid. C&M

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: