Amely

PREGĂTIREA DE LICEU.. PIEDICI MATEMATICO- GRAMATICALE

 

 

În toamna lui 199o, începeam sezonul de pregătire pentru admitere la liceu, o perioadă  ruptă de lume,  plictisitoare şi  încordată Nu ştiam nimic de Amely , nu doream prezenţa ei. Cu gramatica nu mă descurcam grozav iar ca drept răsplată, după ziua de joi aveam un 4 la limba română:

-Băiatule, pe tine nu te ascult la literatură, pe tine te doboară gramatica! Deci, nu mai veni cu texte şi compuneri că e degeaba..Gramatica  e specialitatea ta şi punct! A zậmbit amar doamna Todea  lovindu-mă din nou la punctul sensibil.

Uram drumul printre blocuri, parcă plecam la ghilotină,  orele de matematicặ îmi storceau  energia.. Într-o seară tậrzie, sună telefonul:

-Ce faci băieţelule? aud că te plictiseşti singur.Nu? Cum stai cu gramatica ? Cel mai bun din şcoală ? Hmm !! Credeam că urechile mele au captat altceva…Probabil am greşit eu.. Cu matematica perfect nu? Da’ ce meri aşa chinuit la ore? Te taie cu integrale si derivate? Dor rặu alea?

Era Amely cu chef de glume,i-am răspuns în doi peri şi chiar am închis telefonul.

-Nu ai chef de vorbă cu mine? Ţi s-au înnecat corăbiile băiete? a sunat ea din nou..Vezi că de sărbători vin la tine! Să nu fugi la ţară! Să stai acolo!

-Desigur cu pregătirea pe care trebuie să o fac voi pleca pe lună..Treaba ta ce faci! Adio!

Am închis telefonul şi două săptămậni a fost linişte, a treia săptămậnă m-a sunat.Vocea-i părea  sugrumată,căzută de departe:

-O să zaci tot Crăciunul aşa? Las-o în dunga pădurii,  mor aici în gara asta de nimic, nici măcar căruţa aia pentru morţi n-o să mă desfacă de peronu’ ăsta!Vino la gară să mă iei că am îngheţat bocnă!

-Mă duc la gară să iau dementa, i-am zis mamei în vreme ce alergam pe scări. I s-a făcut de zăcut în oraşul nostru!

-Vezi că pleacă unchiul Milică la gară.Du-te cu el cu maşina.Autobuz n-ai, fugi repede!

-Bine.Am fugit.Am fuugiit!!!

Unchiul Milică se învîrtea ca un apucat în jurul maşinii, meşterea ceva la ea, s-a uitat la mine  şi a zis:

-Te duci la mậndre nepoate? Arăţi ca un cocoş parfumat, a rậs el lovind uşa maşinii cu pumnu’.Mă-ta! Parcă eşti Dorica după nunta de aur.leşinată!

Maşina a pornit greu strecurậndu-se printre troienele murdare, îngheţasem pe bancheta din spate, banchetă pe care unchiu Milică căra zilnic, miei, purcei, alte n animăluţe, baloţi de paie, uneori chiar baligă, îngrăşămậnt pentru pămậnturile lui.

-Uite fata ! Pom de Crăciun ! rậde apoi roteşte volanul cu ambele mậini.

-Dacă reuşesc să o dezgheţ, da, cred că-i bocnă, nici de mişcat nu se mişcă.. Bocnă de îngheţată ,  ceva timp n-a să scos cậteva cuvinţele,.obrajii îi erau roşii vineţii , ochii  închişi strậnşi la maxim..Mă uitam la ea, zậmbeam apoi a căzut cu capul pe banchetă într-un leşin atotputernic.

-Du-te copile şi ai grijă de ea că bobocul ăsta de fată a luat tot gerul pînă aici! Bre ce noroc au unii!!! Eu trebuie s-o dezmierd pe Dorica în cele 90 de kile şi tu? Sfinte!

Ceaiuri calde, frecţii făcute de mama şi cîteva zile pînă la Crăciun în care doar tremura , făcea febră şi nimic altceva.

-Păi cum a plecat fără să îţi spună? am auzit-o pe mama la telefon.E la noi bolnavă de 4 zile.Normal că am grijă de ea dar şi voi sunteţi figuri, lăsaţi fata  aproape moartă să plece pe drumul ăsta.Ionel vino aici!

M-am dus la bucătărie şi mama mi-a zis pe un ton grav:

-Se pare că sunt ceva probleme acasă la minunata asta.S-au certat părinţii între ei, Amely nu-l suferă pe George, tatăl adoptiv..Să încerci să-i faci sărbătorile mai senine şi să laşi umblăturile pe la blocurile vecine după timbre şi casete de muzică.Mă pot baza pe tine?

-Da, desigur.E grav?

-Destul de grav, are pneumonie, nu-i scade febra deloc şi acum am aflat şi asta..Dacă nu îşi revine pậnă marţi o duc şi o internez..

Duminică s-a ridicat uşor din pat, s-a uitat lung spre geam apoi din nou în vise, luni la fel, marţi la fel.Miercuri s-a aşezat pe scaun zicậnd:

-Destul cu boceala!  Totuşi, vreau şi eu nişte haine mai femeieşti că plutesc în hainele tale şi a lui taică-tu! Chiar n-ai şi tu o fată să-ţi lase haine aici ? Adormit mai poţi fi!

-Ai nevoie de haine? E foarte cald în casă.De ce nu stai fără?

-Dacă ai fost cavaler şi m-ai salvat, vrei să şi profiţi de mine nu? Nu te gậndeşti prea departe? Sau crezi că nu ştiu să zgậriu, să muşc? Cică ai de lucru, de învăţat,lasă fetele băiete!

-Am văzut ce vroiam să văd, i-am zis  tare şi ascuns după marginea  dulapului. Perna a zburat pe lîngă capul meu împreună cu o păpuşă de platic   graţioasă.aterizậnd în perete..Cine crezi că te-a masat şi ţi-a schimbat hainele, dar n-am profitat încă de tine, aşteptam să mi te dai tu singură..Oricum o vei face curậnd, de ce să mă lupt cu tine?

-Nu vreau să te omor  încă! Nu cred că te-ai holbat la o fată fără ajutor !  Dacă ai făcut asta o să zaci în 7 iaduri băiete !

-Eşti rea! Ai face bine să vii la bucătărie ca să mîncăm ceva! Ţi-am spus ce trebuia să ştii, bucură-te!

-Vine Ionuţ în cîteva minute! Am fost sunată şi e în primul autobuz spre noi, a intervenit mama zậmbind.Vine să facem sărbătorile aici.

-Să vină! Poate aşa o potolim pe Amely! i-am zis mamei care şi-a  luat la revedere deoarece întậrzia la serviciu.

-Să vină! Să vină! striga Amely cocoţată pe scaunul mare din hol  învelită în pijamaua albastră.Să vină! Dacă e aşa de frumusel…Scap de un berbec! Scaap de un berbec molậu! Scap de berbecu’ nr uno de pe Pri-ca-zu-lui !!!!

-O să vină să te vadă aşa despuiată,cum crezi că se va simţi ? Vine omu’ de departe şi te vede goală, vrei să-l sperii de tot?

-O să mă vadă aşa şi se va îndrăgosti de mine, vom face lucruri pe care tu nici nu visezi să le faci cu mine! Poţi să pleci prin oraş vreo 2 ore? N-ai şi tu pe cineva să stai cu el? Un coteţ ceva? O bancă? Gara-i goală, te roog! Te roog!!

-Ba da, o să te las pe mậna lui , dar mai bine dacă stau să mă gậndesc, te las pe mậna lui Ilie de la parter, abia a venit din puşcărie pentru viol.Ce zici ?

-Deci mă laşi pe mîna lui ? Nu ai milă de mine deloc? S-a schimbat la faţă instantaneu.Eu care credeam că voi fi a ta la 80-90 de ani…

-Eu te las pe mîna lui? Sau tu mă tachinezi cu asta? Lasă că Ilie ştie cum să te înmoaie fată hăi ! Nu mi-ai văzut vărucu’ niciodată ? Hehehehe !

-Nu l-am  văzut   dar mi-a spus Gina că e un scump şi un frumuşel foc.Nu o să te superi dacă  sar tandru desigur pe fiinţa sa?

-Spune-mi care e treaba cu George? Nu  sunt potrivite apele dintre voi?Lasă-l pe văru-miu în apele lui, zi-mi de George, se uită la tine cu poftă? Te bate? Te-a avut?

-A încercat să mă bată cu cureaua.Ori eu nu suport umilinţe de astea.Pe deasupra se uită cu jind la mine.Nu mai calc în casa aia!

-Păi cum se uită cu jind la tine? Că n-o vrea să te gătească..

-Tu eşti prost sau te faci? Se uită cum te uiţi tu la mine aşteptậnd ceva , nu ştiu ce..Cum vă uitaţi voi la femei aşa curci plouate cu limba scoasă.

-Poate ţi se pare.Dă-i omului o şansă totuşi..E adult, e profesor, poate te înşeli.

-Am să-i dau.Ce zici? Mă duc după Crăciun acasă,mama pleacă la serviciu, rămîn cu el  iar cînd seara se va lăsa o să-mi arunc hainele una cậte una.Se plimbă prin casă ca un artist pe scena teatrului, dansează avậnd grijă să nu-şi scape păturica de sub gậtul fin.

-Aşa..Şi?Şi ?

-Îi voi face semn discret să vină..

-Da.. Să vină.. şi?

-Şi voi fi a lui.Trei zile şi trei nopţi! Vezi? Trei zile şi trei nopţi de dezmăţ, de  sex fără măcar să respir!

-N-ai tu atậta curaj, nebună dar n-ai atậta curaj, o să te halească George ca pe  o savarină.

-Apoi voi sări pe geam şi gata!  E bine? Sunt dusă? Am curaj? O să mor împăcată!

Ionuţ bate la uşă , îi deschid arătîndu-i fiinţa ce aleargă prin casă în pijamaua albastră.Plapuma s-a pierdut pe covor, zboară pene din pernele făcute la ţară:

-S-a dat drumul la sezonul de vậnătoare vere? Ce căprioară cu sînge fierbinte ai aici? Şi foarte frumoasă pe deasupra..Sărut mậna domniţă!

-Ooo! E şi galant frumuşelu’ pisiceşte  Amely făcậnd o reverenţă ca în filme.Galant şi frumos foc! Mă poţi avea! Oricậnd!

– Şi tu Brutus? Şi tu trădezi cauza? Se poate? Fiinţa asta mă trimite la gară!

-Eu sunt Amely, prin graţia destinului am venit aici să bolesc lậngă acest berbec insensibil! Dacă vrei să mă duci undeva pe o insulă pustie.,voi fi a ta pe veci! Ridică ochii spre tavan, pune mậna la frunte apoi se lasă moale pe spate.Ionuţ o aşează pe pat , se uită disperat în dreapta şi stậnga:

-Te-aş duce scumpete dar eşti bolnavă, arde fruntea ta mai rău ca o vară fierbinte, nu mergi decật în primu’ pat, atật!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s